Book Navigation

Link til køb nederst


FÆLLESSKABETS ÅR – MERE OS, MINDRE MIG
Idag er jeg spændt og glad for at kunne præsentere tre nye linoleumstryk!
Tre grafiske tryk som for mig er et kondensat af og et udtryk for det sidste års refleksioner over Corona-situationen.
Det sidste års tid har taget os alle med bukserne nede. Nogle af os er og har været ramt ekstraordinært hårdt, andre mindre, men vi er alle blevet påvirket af det på måder, som kan tage en generation at forstå.
Der er sket så meget og alligevel ik’ rigtig noget.
Det har været modsætningernes år. Det var ikke lige det vi håbede på der skulle ske, og det har været et år, som mange har betegnet som en “mærkelig tid”.
Man har følt sig hensat til en anden Science-Fiction film, og knebet sig selv i armen flere gange for at vågne fra denne underlige drøm. En betegnelse som mærkelig og ikke hverken direkte god eller dårlig, har måske været så brugt fordi situationen både er kommet med mørke og lys, gode og dårlige ting.
Hvem véd lige nu, men den har i mine øjne været fyldt med en dobbelthed.
Naturen har i hvertfald fået taletid, og vi er nødsaget til at lytte.
Det har i høj grad været et år fyldt med reflektion over tilværelsen og verdenssituationen. Dette har for mig blandt andet udmøntet sig i disse tre linoleumsnit. De har været undervejs det sidste års tid i form af tonsvis af nedskrevne tanker, og er nu kogt ind til hver deres ord/titler, som lyder hhv:
TILLID – FORBUNDET – BALANCE
Ord som hver især udtrykker det, som jeg oplever som det tydeligste og mest synlige imellem verden og mennesker samt mennesker imellem i det seneste år.
Ord som alle fortæller mest og “består sin svendeprøve” i fællesskabets tegn.
Ord som ligger dybt forankret i vores menneskelige natur og som for alvor har vist sin stærkeste side under pandemien.
Vi er her med hinanden og for hinanden.
Når alt kommer til alt er vi alle ens uanset rang, magt og lederskab.
Vi har brug for hinanden og har været direkte afhængige af hinanden. Det har denne situation tydeliggjort mere end noget andet.
Vi er et fællesskab på en måde, som vi aldrig før har erfaret det.
Jeg fik lyst til at lave tre grafiske tryk, et “2020 Corona-indsigts-manifest” et linoleumstryk for hvert ord:
FORBUNDET – TILLID – BALANCE
Jeg har ikke for vane at bekrive og udpensle så meget omkring mine tanker vedrørende mine billeder, da jeg er tilhænger, at de står mere åbne for egen fortolkning, men med disse har jeg valgt at fortælle om mine tanker og inspirationen bag.
Du må lægge det i ordene som du vil, men for mig har det betydet følgende:
Forbundet:
Vi har altid brug for at føle os forbundet til andre mennesker. Men vi har også brug for at føle os forbundet med naturen både den udendørs og den indeni os.
Året har prikket kraftigt til vores fællesskabsfølelse og følelsen af forbundethed. Det gør os syge at være tæt på, men også syge ikke at være tæt på, så vi har måttet finde nye måder at kunne være “sammen “ på. På samme tid har mange af os genopdaget den verden vi lever i, vores natur i nærmiljøet mm. Vi har, som årets slogan, “været sammen hver for sig”, som jeg har forsøgt at illustrere i den håbefulde skygge.
Balance:
At holde balancen kræver ligevægt. Ligevægt er mange ting. Og nogle gange skal der ikke så meget finjustering / kalibrering til før vi kan bygge os en ny vej frem sammen igen. Det er på alle måde et år, hvor balancer skal genetableres eller opretholdes i mange forhold både imellem mennesket og naturen, imellem mænd og kvinder, på ligestillingsområdet, økonomisk balance, sprogets balance og det at finde sin egen balance i en krisetid.
Tillid:
Året har budt på verdens største fælles tillidsøvelse, og vi bestod! At have tillid til de mennesker man omgiver sig med, de mennesker der står under dig og på siden, og de mennesker, der bestemmer og har magt og indflydelse på dit liv har været i spil. Høj som lav. Vi har brug for at føle tillid og at kunne stole på hinanden. Stole på det positive og på godheden.
Selve arbejdet og processen i at producere et linoleumstryk har også sin betydning. Et linoleumstryks udgangspunkt er at snitte i linoleum, og altså ved at skære noget væk får vi “noget andet”, ved at fjerne noget opstår der noget nyt.
Linoleumstryk-teknikken er er også betegnet højtryk, og er at arbejde med modsætninger altså det der er og det du snitter væk/fjerner, så kanter, lys og skygge bliver til former.
Selvom det har været en mørk tid har det ikke været svært at finde små lys rundt omkring, sådan er det. Hvis der er skygger er der også lys et sted. Det er vores opgave at bemærke det/finde det og give det opmærksomhed.
Vores samfund har haft så mange positive, optimistiske og hjælpsomme tiltag under krisen, som er det skønneste bevis på at mennesket nok skal overleve i fællesskab.
“I vanskelighederne ligger mulighederne”, som Einstein engang har udtrykt. Ganske rigtigt, han har helt ret. Det er ikke altid vi ser lyset og mulighederne med det samme, men udelukkende de tunge mørke skygger
Men uden lyset var der ingen skygger og mennesket skal nok finde lys og ny vej. Lys og skygge er afhængige af hinanden, og kan ikke opleves alene. Så hvis skygger optræder omkring os, vil der altid være lys og håb et sted.
Jeg håber vi tager mere taknemmelighed med os, mere kærlighed, hjælpsomhed og opmærksomhed.
Og netop fordi vi har mærket dette mørke nu, kan vi tage ved lære og skabe mere lys og håb forude. Lysere tider.
Håber I tager godt imod mit “pip”, som et lille positivt manifest, men ligeså meget håber jeg, at vi lærer noget nyt sammen, at vi vil genopfinde vores nye normal i fællesskab og i tillid til hinanden, og i balance med naturen.
Lad os tage det bedste og smukkeste med os ind i vores nye fremtid sammen.
Vi kan nemlig godt sammen!
Allesammen!
Alle sammen!
??
—————————————————————————————————-

Håndtrykt på papir str 26,5 x 39 cm

Håndrevet kant

Hahnemuhle 230 gram

Begrænset oplag: 30 stk pr motiv

Hvert tryk findes i 6 farver: Brun/Brændt Sienna , Ultramarine blå, Petrol grøn/blå, Rød og Oliven samt et par i Sort

Farvenuancerne varierer fra tryk til tryk da farverne er blandet

ELLER direkte via mit atelier/kontakt mig PÅ MAIL/SMS/TLF.

 

Trykkene kan sendes

 

Pris 700,- pr stk